Veelgestelde vragen

Hier vindt u alle informatie over de zonnepanelenactie van de Huizenaanpak. De vragen zijn ingedeeld in categorieën om voor u het zoeken naar antwoorden zo overzichtelijk mogelijk te maken.

Algemeen

Elk dak is anders. Bij sommige daken is het goed om van binnenuit te isoleren en kunnen er tegelijk zonnepanelen geplaatst worden. Bij andere daken geldt dat van buitenaf isoleren toch echt de beste optie is. Wanneer u €45 aanbetaalt, krijgt u een bezoek aan huis van onze adviseur. U bekijkt dan samen met de adviseur wat voor u de mogelijkheden zijn en welke vervolgstappen u het beste kunt ondernemen om zowel dakisolatie als zonnepanelen aan te brengen. 
Dat kan, maar dit is helaas niet mogelijk binnen de groepsaankoop zonnepanelen. Ook is niet ieder dak geschikt voor deze manier van verduurzaming. Om hier advies over in te winnen, kunt u het beste contact opnemen met een adviseur van de Stichting Huizenaanpak die zich bezig houdt met uw woningtype. U kunt dan contact opnemen via 085 - 222 0420 of info@huizenaanpak.nl 

Zonnepanelen zetten zonlicht om in gelijkstroom. De omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom  (230V). Wisselstroom is de stroom die het net gebruikt en die u thuis uit het stopcontact haalt. Zodra de zon overdag begint te schijnen op de zonnepanelen start de omvormer op en produceert u uw eigen stroom. 

Nee, er is geen vergunning nodig om zonnepanelen te laten plaatsen. Alleen indien uw woning een monument of een beschermd stadsgezicht is, geldt dat er wel speciale toestemming nodig is. Verder zijn er uiteraard wel regels verbonden aan het plaatsen van zonnepanelen. Zo mogen de panelen natuurlijk niet op of over de kadastrale grens gelegd worden. Er moet tevens een minimale tussenruimte worden aangehouden tot de buren. 

Hier wordt uiteraard rekening mee gehouden tijdens de schouw aan huis en in het legplan-ontwerp van uw systeem. 

Wanneer u verhuist, zijn er verschillende opties mogelijk voor uw set zonnepanelen: 

  • De zonnepanelen gaan over naar de nieuwe bewoners. Alle productgaranties blijven uiteraard gewoon geldig op de aangeschafte producten. Wel dient u er zelf zorg voor te dragen om de betreffende informatie en contactgegevens aan de nieuwe bewoner over te dragen. 
  • U kiest ervoor om de zonnepanelen te laten demonteren en mee te nemen naar uw nieuwe woning. Zorg ervoor dat een erkend installateur deze werkzaamheden zorgvuldig uitvoert. Ook in dit geval blijven de productgaranties intact. Alleen is het wel zo dat de opbrengst anders kan zijn, omdat de panelen op een ander dak liggen en waarschijnlijk een andere oriëntatie en hellingshoek krijgen. 

Zonnepanelen hoeven in principe niet gereinigd te worden. Zij beschikken over een speciale coating die ervoor zorgt dat vuil moeilijk aan de panelen hecht.

De panelen staan onder een hellingshoek en het regent in Nederland genoeg om de panelen schoon te houden.

Mocht het nu toch zo zijn dat de panelen constant zichtbaar vervuild zijn, dan zijn er genoeg glazenwassers die het reinigen van zonnepanelen in hun portfolio hebben. Vanwege de coating mogen zonnepanelen alleen met water worden gereinigd en nooit met zeep of schuurmiddelen.

Ja, dat kan, maar dit verloopt niet via deze collectieve aankoop. Om hier persoonlijk advies over in te winnen, kunt u contact opnemen met een adviseur van de Huizenaanpak en bellen met 085 - 222 0420 of e-mailen naar info@huizenaanpak.nl

U kunt niet meedoen aan de groepsaankoop, maar u kunt wel degelijk zonnepanelen krijgen via de Huizenaanpak. 

De reden waarom u niet binnen de groepsaankoop valt, is dat monumenten om een speciale aanpak vragen. De gemeente moet een vergunning afgeven en er moet vaak veel informatie aangeleverd worden voordat toestemming gegeven kan worden. 

Daarom is er binnen de Huizenaanpak een groep samengesteld van experts op het gebied van monumenten. Zij kunnen u van de juiste informatie voorzien en u verder helpen met het verduurzamen van uw monument.

Zonnepanelen wekken overdag stroom op, ook als het bewolkt is.

Alleen wanneer het echt veel te donker wordt, schakelt de omvormer zichzelf uit. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij een zeer hevige storm of regenbui, waarbij de lucht heel donker is. Ook bij sneeuw op de panelen start de omvormer niet op.

Dit zijn echter uitzonderingen, die zelden voorkomen. 


De omvormer produceert overdag ongeveer hetzelfde geluid als een koelkast, een licht zoemend geluid.

Wanneer de omvormer 's ochtends opstart, kan er een tikkend geluid hoorbaar zijn, gelijk aan het volume van de cv-ketel. 

Wij adviseren dan ook om de omvormer niet in een leefruimte te hangen, maar in een cv-ruimte, berging of vliering. 


U kunt zich nog tot 1 juli online inschrijven voor de zonnepanelenactie. 

Wanneer de aanbetaling voor 1 juli bij ons binnen is, kunnen we vervolgens een afspraak met u inplannen voor de schouw. 

Daarna, nadat u de offerte ontvangen heeft, kunt u tot 1 oktober besluiten of u wel of niet akkoord gaat met ons voorstel. 

Aanbetaling & facturatie

U krijgt uw aanbetaling van € 45 terug in de volgende gevallen:

  • Uw dak is niet geschikt voor zonnepanelen, bijvoorbeeld door een te klein dakoppervlak of te veel schaduwwerking.
  • De kabelroute van de omvormer naar de meterkast blijkt in/bij uw woning niet mogelijk (op redelijke wijze).

In dergelijke gevallen wordt uw aanvraag geannuleerd door de Huizenaanpak. U krijgt uw aanbetaling daarna binnen 14 dagen teruggestort op uw bankrekening.

Let op! Wanneer u uw aanvraag zelf annuleert na de schouw aan huis en de ontvangst van de offerte, krijgt u de aanbetaling niet terug. Dit bedrag gaat naar de Huizenaanpak voor de gemaakte kosten (voor de schouw aan huis).

In het laatste geval kunt u met dezelfde aanbetaling wel meedoen met een volgende zonnepanelen-aanbieding van de Huizenaanpak. 

U ontvangt uw factuur voor de zonnepanelen van de Huizenaanpak. De Huizenaanpak B.V. geeft ook de installatie-garantie af voor de zonnepanelen. Na de installatie zijn wij dus uw eerste aanspreekpunt voor storingen en garanties. De BTW-retourservice wordt niet door de Huizenaanpak zelf georganiseerd. Hiervoor werken wij samen met de Centrale BTW-teruggave. Indien u hier vragen over heeft, kunt u met hen contact opnemen. 

U gaat een overeenkomst aan met de Huizenaanpak B.V. Wanneer er een defect aan het systeem is, neemt u in eerste instantie direct contact op met de Huizenaanpak B.V. De experts van de Huizenaanpak staan uiteraard ook altijd voor u klaar, om uw vragen te beantwoorden en u eventueel te ondersteunen bij andere vormen van verduurzaming. 

Planning & installatie

Bij de Huizenaanpak zijn meerdere bedrijven uit de regio's Zuid-Kennemerland en IJmond aangesloten. Per collectieve actie wordt gekeken welk bedrijf van de Huizenaanpak het meest geschikt is om de installaties uit te voeren. Voor de collectieve inkoop zonnepanelen wordt de meest geschikte partij geselecteerd om de panelen te plaatsen. Zij zullen dan bij u de zonnepanelen komen installeren en u voorzien van het beste advies namens de Huizenaanpak. De installateurs zijn gespecialiseerd en hebben veel ervaring met het plaatsen van zonnepanelen. Omdat zij in de regio gevestigd zijn, kunnen zij bij een storing aan uw systeem ook snel ter plaatse zijn. 

Ter voorbereiding op de installatie van de zonnepanelen, vragen wij u een paar voorbereidingen te treffen: 

- De meterkast leegruimen, zodat de elektriciën de nodige werkzaamheden kan verrichten. 

- De locatie waar de omvormer komt te hangen vrij maken. 

- Uw wifi-gegevens (wachtwoord en netwerknaam) opzoeken, zodat de monitoring voor u aangemaakt kan worden.

U kunt ook met de schouwer tijdens het bezoek aan huis bespreken wat u moet doen ter voorbereiding. 

Nee, u hoeft geen slimme meter te laten plaatsen wanneer u kiest voor zonnepanelen. 

De slimme meter is namelijk niet verplicht gesteld in Nederland. Wel is het noodzakelijk dat uw meter geschikt is voor terugleveren. Dit houdt in dat de teller terug kan draaien of dat teruggeleverde stroom geregistreerd wordt onder T1/T2. 

U kunt via de website van uw netbeheerder controleren of uw meter geschikt is. Of u kunt wachten tot de zonnepanelen geplaatst zijn. Dan kunt u kijken of de meter teruggeleverde stroom registreert. 

Wanneer de zonnepanelen geïnstalleerd zijn, dient u het systeem aan te melden via de website van de netbeheerders: www.energieleveren.nl.

Desgewenst kunt u bij hen een slimme meter aanvragen. Plaatsing daarvan is meestal gratis. Nadus u uw systeem heeft aangemeld, kunt u uw energieleverancier op de hoogte stellen van de zonnepanelen en eventueel uw maandelijkse voorschot verlagen. 

Wanneer er zonnepanelen geplaatst worden, komen er ook 2 kabels in of om de woning. 

1 x DC-kabel: van de zonnepanelen naar de omvormer. Deze kabel wordt meestal door het dak direct naar de omvormer gevoerd. Alles wordt uiteraard waterdicht afgesloten. 

1 x AC-kabel: van de omvormer naar uw meterkast. Tijdens de schouw aan huis wordt met u besproken wat de beste optie voor de kabelroute is. Iedere woning is anders en uw voorkeur kan verschillen met ons voorstel. Op de dag van de schouw aan huis wordt in samenspraak met u bepaald hoe de kabel geplaatst gaat worden: binnendoor of buitenom, er is van alles mogelijk.


Ja, de prijzen die op de website staan als voorbeeldpakketten zijn inclusief de montage van het zonnepanelensysteem. 

Alle pakketprijzen zijn inclusief montage, kabels, zonnepanelen, omvormer, monitoring en aansluiting in de meterkast. 

De omvormer is voorzien van ingebouwde monitoringsmogelijkheden. Op de dag van de installatie wordt ook de monitoring werkend voor u opgeleverd, mits u beschikt over een internetverbinding. 

U kunt dan online via een website of app live bijhouden wat de zonnepanelen precies opwekken. Aan deze monitoringstool zijn geen kosten verbonden en het werkzaam opleveren hiervan valt binnen de pakketprijs. 

Om eventuele storingen of verminderingen van de opbrengst op te kunnen merken, kan ook de installateur meekijken met de prestaties van uw zonnepanelensysteem. 

BTW-retour & subsidies

Er is geen subsidie vanuit de gemeente, provincie of landelijke overheid voor de zonnepanelen. Wel kunt u de BTW die u betaalt over de zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Dit komt dus neer op een voordeel van 21% over het totaalbedrag (panelen, omvormer, installatie) wat u betaalt, die u als een soort subsidie zou kunnen zien. Mocht u het proces omslachtig vinden (dat begrijpen wij volkomen), dan kunnen wij de BTW voor u terugvragen. U betaalt dan € 125 voor de BTW-retourservice. Dit is inclusief het forfait en alle administratieve handelingen die er verricht moeten worden.

U kunt de BTW terugvraag zelf doen bij de Belastingdienst of u kunt dit door de Huizenaanpak laten verzorgen. Als u geen zin heeft in gedoe met blauwe enveloppen, raden wij de BTW-retourservice* aan.

Wanneer u de teruggave door de Stichting Huizenaanpak wilt laten verzorgen, dient u dit aan te geven bij het accorderen van uw offerte. U betaalt voor deze service €125. De BTW-retourservice* wordt daarna automatisch voor u opgestart bij de Belastingdienst. De aanvraagprocedure start nadat u het volledige factuurbedrag voldaan heeft. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de KOR. Gemiddeld duurt het 3 maanden voordat het bedrag door de Belastingdienst op uw rekening wordt teruggestort. 

Let op! Er zijn grofweg drie situaties waarbij we de BTW-retourservice NIET voor u kunnen verzorgen: 

- U heeft een eigen bedrijf en daardoor al een eigen BTW-nummer. U regelt het dan zelf.

- De eindfactuur, uw energierekening en de aanvraag van de BTW-retour staan niet op dezelfde naam.

- U woont in het buitenland en dat adres is uw vaste verblijfplaats.

* Wij organiseren de uitvoer van de BTW-retourservice samen met de Centrale BTW teruggave.Financieel voordeel

De terugverdientijd verschilt per installatie. Het verschil ligt aan de setgrootte, de oriëntatie van het dak/systeem, de hellingshoek van het dak/systeem, de meerwerkkosten, schaduwwerking enz. 

Wanneer u een schouw aan huis heeft gehad en u ontvangt onze offerte, dan staat daar exact in berekend wat de terugverdientijd is en hoeveel rendement het systeem u oplevert. 

De Huizenaanpak is niet de goedkoopste aanbieder van zonnepanelen. Wel zijn wij de aanbieder met de beste prijs-kwaliteit verhouding.

De collectiviteitskorting loopt in totaal op tot 10%-15%. Het voordeel van deze groepsinkoop zit hem in het binnen korte tijd een groot aantal installaties uitvoeren in een geografisch klein gebied. 

Naast de hoogwaardige producten zijn ook de garanties die we voor u selecteerden belangrijk. De zonnepanelen van Q-cells zijn van hoogwaardige makelij en scoren al jaren zeer hoog in alle bekende producttests. De garantie op deze producten is maar liefst 10 jaar. Mocht er een defect ontstaan binnen deze periode dan zijn ook de verwijderings- en montagekosten gedekt.


Daken en materialen

Het minimale aantal zonnepanelen dat bij deze groepsaankoop geplaatst wordt is 4 panelen.
Een zonnepaneel is 1 x 1,65 meter.

U kunt uzelf daarom alvast de volgende vraag stellen:
- Passen er minimaal 4 zonnepanelen op mijn dak?

Wanneer u de afmetingen van uw dak weet, of het aantal dakpannen kunt tellen zodat u weet of er 4 panelen op passen, dan is uw dak geschikt.

Als u de dakpannen van uw woning telt, kunt u er vanuit gaan dat een dakpan 30 cm is. Als er minimaal 4 zonnepanelen passen, kunt u meedoen en aanbetalen. Mocht nou achteraf bij de schouw blijken dat het toch niet past, dan krijgt u de aanbetaling weer terug.


De gemeente hecht zowel waarde aan duurzaamheid als aan groen in de wijk. Daarom is de gemeente niet bereid om bomen te kappen zodat het plaatsen van zonnepanelen mogelijk wordt.

Staat er een hoge boom voor uw woning en wilt u graag weten wat u in dit geval kunt doen? 

Een boom is enkel hinderlijk voor het plaatsen van zonnepanelen, als de boom te dicht op de woning staat. 

Verder is de oriëntatie van de boom ten opzichte van het dak van belang. Wanneer de boom op het zuiden staat, is de kans groot dat deze voor schaduwval op de zonnepanelen zorgt. Schaduwval zorgt voor een verminderde opbrengst. 

Wanneer de boom aan de noordzijde van de zonnepanelen staat, heeft dit geen invloed op de zonnepanelen. 


Binnen deze groepsinkoop wordt op dit moment geen accu-opslag aangeboden. Met de huidige salderingsregeling, is het niet gunstig om nu te investeren in accu-opslag. De salderingsregeling blijft in de huidige vorm bestaan tot 1 januari 2023. Dat heeft minister Wiebes onlangs bekendgemaakt. Na 2023 wordt het voordeel wat u heeft langzaam afgebouwd (tot 2031).  Daarom is nu hét beste moment om te investeren in zonnepanelen!  

Het is later ook nog mogelijk om een accu toe te voegen aan uw pakket. De omvormers die wij gebruiken, zijn daarvoor uitgerust. 

De grootte van een accu is t.z.t. afhankelijk van hoeveel opslagcapaciteit u wenst. Dit kan dus variëren van een klein kastje tot een grote module.  

Dit is uiteraard mogelijk. Voor de geheel zwarte panelen wordt per zonnepaneel een meerprijs gerekend van € 15 incl. BTW. 

Nee, bij platte daken worden de zonnepanelen niet vastgeschroefd op het dak. De zonnepanelen zelf worden op frames gemonteerd. De frames worden op het dak geplaatst en verzwaard met tegels om het systeem op zijn plek te houden. Uw bitumen blijft dus onaangetast, eventueel op het maken van een speciale dakdoorvoer voor de kabels na. Hoeveel verzwaring er nodig is, wordt per dak secuur berekend middels een ballastberekening. Hoeveel ballast er nodig is, hangt namelijk af van de hoogte van het gebouw, de omgeving en van de locatie (stad/strand).

De ideale hellingshoek voor zonnepanelen op een plat dak is 15 graden. 

- Zo vangt elke rij zonnepanelen onder een gunstige hoek zonlicht op. 

- Verder werpen de zonnepanelen minder ver schaduw naar achteren, zodat de rij panelen die daarachter staat minder schaduwwerking heeft. Er passen daardoor vaak meer panelen op een plat dak. 

- Tevens is het systeem met een hoek van 15 graden beter bestand tegen wind op stormkracht dan bijvoorbeeld een systeem met 35 graden.